Tripadvisor

Hotel Op Bali

Booking.com

Tanah Lot Tempel


Tanah Lot tempel is gelegen aan de westkust van Bali bovenop een grote rots in de zee. De naam betekent letterlijk aarde (Tanah) en zee (Lot). De tempel ligt op zo'n 20 kilometer van de hoofdstad Denpsar. De tempel is door het jarenlange getijde van de oceaan gescheiden van het land. Deze tempel is alleen tijdens eb bereikbaar. Aan de voet van de tempel zie je de witte branding en het zwarte zandstrand.

Er wordt Tanah Lot beweerd, dat de grondlegger van deze tempel de 16de eeuwse priester Nirarta is. Tijdens zijn reizen langs de zuidkust zag hij de prachtige omgeving van het rotseiland en hij rustte daar uit van zijn reis. Sommige vissers zagen dat en brachten hem geschenken. Nirartha bracht daarna de nacht door op het kleine eiland. Later sprak hij met de vissers en hij vertelde hen een heiligdom op de rots te bouwen, want hij vond het een heilige plaats om de Balinese zeegoden te aanbidden.
Dit bewoog inwoners ertoe, om op dezelfde plaats de Tanah Lot tempel te bouwen. Het verhaal gaat dat er ooit een brug van het vasteland naar de tempel was, maar dat deze door de zee is verwoest. Opvallend is de ‘grot’ waar zich een magische bron bevindt. Uit deze bron komt zoet water, terwijl de tempel in de zoute zee ligt.

De tempel is een van de zeven zeetempels rond de Balinese kust. Elk van de zee tempels zou zichtafstand moeten komen en zo een ketting langs de zuidwest kust moeten vormen. Aan de voet van het rotsachtige eiland wordt verondersteld, dat er zeeslangen zijn, die de tempel tegen boze geesten en indringers moeten bewaken. Volgens de Balinese mythologie beschermt ook nog een gigantische slang de tempel. Deze zou gemaakt zijn van een sjaal Nirartha, toen hij zich gevestigd had op het eiland.

In 1980 begon de rotswand van de tempel af te brokkelen en het gebied rond en in de tempel werd te gevaarlijk voor bezoekers.

De Japanse overheid verschafte een lening aan de Indonesische regering om de historische tempel en andere belangrijke bezienswaardigheden op Bali te restaureren. Het gevolg hiervan is, dat meer dan een derde van de Tanah Lot "rots" eigenlijk slim gevormde, kunstmatige rotsen zijn. Deze kunstrotsen zijn dus door Japanners gefinancierd en begeleid tijdens de renovatie.

Het gebied rond Tanah Lot is toeristisch en sterk gecommercialiseerd. De bezoekers moeten betalen om het gebied te betreden. Om de tempel te bereiken, moeten de bezoekers door een soort markt lopen. Links en rechts van het pad, dat omlaag naar de zee loopt, zijn Balinese souvenirwinkeltjes met handwerk in alle soorten en maten. Op de kliffen van het vasteland zijn restaurants voor toeristen. Je moet lopen, je kunt er niet komen met een auto. Het is zeer vermoeiend.

Tanah Lot trekt erg veel toeristen. Je kunt de tempel het beste bekijken in de late namiddag als de tempel zorgt voor een spookachtig silhouet tegen de zonsondergang.
Het is dan één grote toeristische kermisattractie en aan de toegangsweg is dan een heel toeristendorp verrezen, maar als je ’s ochtends vroeg komt, kun je echt genieten van deze prachtige tempel.